6 Stappen om vanuit huis aan je persoonlijke ontwikkeling te werken

Noortje Cremers

Noortje is aangesloten als Affiliated Trainer & Coach bij Darwin on the Job en geeft trainingen op gebied van Samenwerking en Communicatie.
Persoonlijke ontwikkeling stappenplan vanuit huis

Vanaf maart dit jaar werken we opeens in een nieuwe werkelijkheid. Waar het bij veel bedrijven vorig jaar nog onbespreekbaar was om vanuit huis te werken, werd het opeens een noodzaak.

En het werkt ook nog eens!

Vergaderen doen we via Teams, Hangout, Zoom, of wat dan ook. Het blijken uitstekende media voor het overbrengen van informatie.

Ook aan de ontspannen ontmoeting wordt vaak gedacht. Steeds meer bedrijven vieren een jubileum of nemen afscheid van een collega met een virtuele borrel.

Bedrijven doen er veel aan om te zorgen dat de medewerker ‘gewoon’ door kan werken. Maar werken op afstand is niet voor iedereen ‘gewoon’. Van een leidinggevende vraagt het om een andere aansturing; de verbinding met een medewerker en het team als geheel is niet meer vanzelfsprekend.

Op inhoudsniveau is het vaak goed geregeld, we weten wat we moeten doen en wanneer het af moet zijn.

Maar wat betekent de nieuwe situatie voor jou als onderdeel van een organisatie of team? Lukt het je om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken?

Inmiddels lijkt het erop dat het werken zoals we dat ‘voor maart 2020’ deden, voorlopig niet meer terugkomt (als het ooit terugkomt). In de situatie waarbij we werken op afstand, willen mensen ook blijven leren en ontwikkelen. Hoe doe je dat? Het stappenplan hieronder helpt je hierbij!

Stap 1: Formuleer een persoonlijk doel

Heb je helder voor ogen waarin je jezelf wilt ontwikkelen? Veel banen zitten gegoten in een functie, met duidelijke taken en verantwoordelijkheden. Passen ze allemaal bij je? Waar krijg je energie van en waarvan niet? Welke richting wil je je verder ontwikkelen en wat heb jij daar als persoon voor te doen?

Met het formuleren van een persoonlijk doel krijg je richting. Misschien had je al een leerdoel voordat je vanuit huis ging werken. Is dat doel nog hetzelfde in de huidige situatie, of moet het toch worden bijgesteld? Vraag hulp als je het niet helder krijgt, bijvoorbeeld aan een collega’s, je partner of een goede vriend(in).

Stap 2: Zet je persoonlijk doel om in concrete gedragingen

Als je weet wat je persoonlijk doel is, komt nu het moeilijkste: het besluit dat je echt aan de slag gaat met dit doel. Vaak blijft het (helaas) bij een voornemen dat uiteindelijk verwatert.

Ga bij jezelf na; welk gedrag ga ik de komende periode meer laten zien om dichter bij mijn persoonlijk doel te komen?

Het werken in deze bijzondere corona-periode heeft invloed op iedereen. We werken op afstand en dat maakt het werken anders. Als je bedenkt welk gedrag je meer wil inzetten, ga dan ook na hoe zichtbaar dat is voor je collega’s. Het kan zijn dat dit niet relevant is voor je doel, maar vaak is dit wel het geval.

Schrijf het doel en de bijbehorende gedragingen op. Hang ze aan de muur naast je thuiswerkplek. Ga iedere dag na of je de gedragingen liet zien!

Stap 3: Deel je persoonlijke doel en het gedrag dat je meer wil laten zien met je team

Met het uitspreken van je persoonlijke doel en het gedrag dat je meer wil inzetten, verstevig je het commitment naar jezelf. Dit vergroot de kans om er daadwerkelijk te komen. Nog mooier is het om ook de persoonlijke doelen van je collega’s te kennen. Het geeft openheid en je kunt elkaar helpen.

Stap 4: Vraag feedback aan collega’s

Nu je je collega’s alleen online ontmoet, is de vanzelfsprekende ontmoeting er niet meer bij. Even een kort gesprekje bij de koffieautomaat of  tijdens de pauze; het zit er voorlopig niet in. Plan proactief feedback-momenten in met je collega’s. Het kan zijn dat je in deze bijzondere periode je gedrag op een andere manier moet laten zien dan je gewend was. Door feedback te vragen kom je erachter of je ‘nieuwe’ gedrag zichtbaar is voor anderen.

Stap 5: Ga in gesprek met je belemmerende overtuigingen

Als je deze stappen leest, wat gebeurt er dan met je? Krijg je er energie van? Of ben je al aan het bedenken waarom je het niet gaat doen? Als dat zo is, ga dan bij jezelf na wat je tegenhoudt om actief met je eigen persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan.

Beginnen met persoonlijke ontwikkeling

Stap 6: DOEN

Het klinkt simpel, maar het daadwerkelijk gaan doen (en alle argumenten om het niet te gaan doen, op afstand te houden) valt soms vies tegen. Neem kleine stapjes. Als je na veel kleine stapjes terugkijkt, merk je dat je vooruit gaat. Vier ze allemaal en deel je successen!

Het werken op afstand vraagt een andere houding en gedrag van ons. We worden veel meer aangesproken op onze verantwoordelijkheid en autonomie. Wat doet dit alles met je en waar heb je behoefte aan? Door hier over te communiceren met je collega’s en leidinggevende creëer je openheid en neem je regie. We weten allemaal niet hoe lang deze periode gaat duren. Blijf in verbinding met je omgeving en blijf jezelf ontwikkelen. Gun jezelf alle kansen die er nog steeds zijn.

Online training: Mijn Talenten Inzetten in het Team

Noortje Cremers ontwikkelde samen met Darwin on the Job de online training ‘Mijn Talenten Inzetten in het Team’. Waar blink ik in uit, hoe word ik ‘gezien’?

Interesse in deze training?

De online training is vanaf 1 februari te volgen op onze gloednieuwe Darwin on the Job Academy. Als early-adopter krijg je 50% korting!

Noortje Cremers

Noortje is aangesloten als Affiliated Trainer & Coach bij Darwin on the Job en geeft trainingen op gebied van Samenwerking en Communicatie.